1ο Σεμινάριο Στελεχών-Προσωπικού Ασφάλειας Πρώτης Γραμμής

Ένα ημερήσιο  εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους Επαγγελματίες στο τομέα της Ασφάλειας
Για όσους εργάζονται αλλά και καθοδηγούν ανθρώπους στο πεδίο!

Θεματικές Ενότητες :

 • Αποτελεσματική Επικοινωνία και Διαχείριση Δύσκολων Καταστάσεων

 • Αντιμετώπιση Stress και Ψυχική Ανθεκτικότητα

 • Αντιμετώπιση Ψυχικά Πασχόντων στο Πεδίο

 • Stalking και Φύλαξη Προσώπων


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Κέντρο Μελέτης Εγκλήματος σε συνεργασία με  το περιοδικό Security Manager, διοργανώνουν ένα σεμινάριο που σκοπό έχει να βοηθήσει τους ανθρώπους που εργάζονται στο τομέα της Ασφάλειας, να διαχειριστούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο διάφορες δύσκολες καταστάσεις και περιστατικά που συμβαίνουν στο πεδίο εργασίας τους.

Η διαχείριση του stress, αλλά και η αντιμετώπιση ψυχικά πασχόντων στο πεδίο – η διαχείριση δύσκολων καταστάσεων από το προσωπικό ασφάλειας μέσω της επικοινωνίας και επιτυχημένης διαπραγμάτευσης και η γνώση του φαινομένου Stalking καθώς και η επίδραση του στη φύλαξη προσώπων, θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες της θεματολογίας του Σεμιναρίου (Δείτε παρακάτω αναλυτικά τη θεματολογία του Σεμιναρίου).

Το Σεμινάριο θα διοργανωθεί στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου Security Project ––  αποτελώντας στην ουσία το πρακτικό σκέλος ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για όσους δραστηριοποιούνται ευρύτερα στο τομέα της Ασφάλειας.


Εισηγητές :

Ανδρέας Δ. Κωνσταντακόπουλος
Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α., Πρόεδρος της Ένωσης Διαπραγματευτών Ελλάδας (Εν.Δι.Ε.) –  Εξειδικεύτηκε στις Διαπραγματεύσεις Κρίσεων, στις οποίες εκπαιδεύτηκε από τη New Scotland Yard και το FBI. Είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας στις Στρατηγικές και Αμυντικές Σπουδές και δύο προγραμμάτων μεταπτυχιακού επιπέδου της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας. Οργάνωσε το σύστημα διαπραγματεύσεων στην Ελληνική Αστυνομία και έχει εκπαιδεύσει το σύνολο των διαπραγματευτών της και την πρώτη ομάδα διαπραγματευτών της Κυπριακής Αστυνομίας.


Ερατώ-Μαρία Ιωαννίδου
∆ικαστική Ψυχολόγος, MSc και Personal Coach. Διατηρεί γραφείο, διδάσκει στο Hellenic American College και έχει εργαστεί μεταξύ άλλων στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος- Επιστημονική Συνεργάτης του Κέντρου Μελέτης Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) & Eπιστημονικά Yπεύθυνη του Forensic Psychology Lab (FPL).


Εύη Καλούτσου
Δικαστική Ψυχολόγος, MSc in Forensic Psychology, Member of the British Psychological Society. Έχει εργαστεί στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο ως ψυχολόγος και ερευνήτρια σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Εξειδικεύεται στη διαχείρηση θυμάτων κακοποίησης και τη μνήμη αυτόπτων μαρτύρων και αυτή τη στιγμή εκπαιδεύεται στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT Model). Είναι επίσης Επιστημονική Συνεργάτης του Κέντρου Μελέτης Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) και Eπιστημονικά Yπεύθυνη του Forensic Psychology Lab (FPL).


Ποιους ενδιαφέρει

 • Προσωπικό και Στελέχη Ασφάλειας των ΙΕΠΥΑ κάθε επιπέδου (Επιχειρησιακοί Διευθυντές, Security Team Leader, Επόπτες Ασφάλειας, Αρχιφύλακες, Φύλακες, Προσωπικό Χρηματαποστολών και Περιπολιών, Υπεύθυνοι Έργων Ασφάλειας, Επιχειρησιακοί Διευθυντές, Διευθυντές Εταιριών ΙΕΠΥΑ)
 • Προσωπικό και Στελέχη in-house Τμημάτων Ασφάλειας επιχειρήσεων και οργανισμών (Security Manager, Προσωπικό Βάσης Ομάδων Ασφάλειας)
 • Επαγγελματίες Συνοδοί Ασφάλειας – Προσωπικό Φύλαξης Προσώπων
 • Στελέχη Σωμάτων Ασφάλειας Δημόσιου Τομέα (Αστυνομία, Λιμενικό, κ.α

* Στους συμμετέχοντες θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής και Υλη του Σεμιναρίου

Κόστος Συμμετοχής : 70 € *

*Για ομαδικές συμμετοχές από εταιρίες άνω των 5 ατόμων η συμμετοχή ανά άτομο διαμορφώνεται στα 60 €

**Για συνδρομητές του περιοδικού Security Manager και μέλη του Κέντρου Μελέτης Εγκλήματος η συμμετοχή ανά άτομο είναι 60 €

Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο  συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.


Η διαδικασία της εγγραφή σας στο Σεμινάριο  μπορεί να ολοκληρωθεί με κατάθεση σε έναν από τους ακόλουθους τραπεζικούς λογαριασμούς:


Ονομασία Δικαιούχου: SMART PRESS ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΑΕ


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΙΒΑΝ GR8201101670000016747035372

EFG EUROBANK ERGASIAS: IBAN GR2502603410000170200053642

ALPHA BANK: ΙΒΑΝ  GR8601401040104002320006604

PIREUS BANK: ΙΒΑΝ  GR21 0172 0880 0050 8802 4791 524


* Παρακαλούμε όπως αναφέρετε απαραιτήτως την επωνυμία της εταιρίας σας ή το ονοματεπώνυμό σας, σαν αιτιολογία στο καταθετήριο

** Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης σας αποστέλλουμε άμεσα την απόδειξη ή το τιμολόγιο σας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση στο τηλέφωνο 210-5225479


Αναλυτική Θεματολογία του Σεμιναρίου

Διαχείριση δύσκολων καταστάσεων από το προσωπικό ασφάλειας μέσω της επικοινωνίας

Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζει το προσωπικό ασφάλειας κατά την άσκηση των καθηκόντων του σε οποιοδήποτε πεδίο, πολλές φορές γίνονται ιδιαίτερα δύσκολες και σε αυτό μπορούν να συντελέσουν πολλοί παράγοντες, με κυριότερο ίσως την ανθρώπινη συμπεριφορά. Η βασική μέριμνα των επαγγελματιών που εργάζονται στο τομέα της ασφάλειας και θα βρεθούν μπροστά σε μια κατάσταση κρίσης, θα πρέπει να είναι η αποτελεσματική επικοινωνία που θα επιτρέψει τη διαχείριση της κρίσης με τον πλέον κατάλληλο τρόπο και χωρίς να υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή.

 1. Γιατί να χάσω χρόνο με λόγια;
 • Θετικά και αρνητικά στοιχεία
 • Προβολή videos
 • Σχολιασμός
 1. Μαθαίνω για την επικοινωνία
 • Τι είναι επικοινωνία
 • Για ποιους λόγους επικοινωνούμε
 • Με ποιους τρόπους επικοινωνούμε
 1. Λεκτική και μη-λεκτική επικοινωνία
 • Τι ορίζουμε ως λεκτική και μη-λεκτική επικοινωνία
 • Οι μεταξύ τους σχέσεις και αντιθέσεις
 • Οι αρχές της αποτελεσματικής επικοινωνίας
 • Τα στοιχεία που δομούν την επικοινωνιακή διαδικασία
 • Τι εμποδίζει την επικοινωνία
 • Πως η ικανότητα να ακούμε βοηθά την επικοινωνία
 • Πως χρησιμοποιούμε τη διαδικασία της επικοινωνίας για να μην οδηγηθεί μια κατάσταση στη σωματική επαφή
 1. Ζωτικός χώρος
 • Η σημασία και η χρήση του “ζωτικού χώρου” των ανθρώπων

Εισηγητής:  Ανδρέας Δ. Κωνσταντακόπουλος


Training για stress και ψυχική ανθεκτικότητα:

Οι επαγγελματίες πρώτης γραμμής αντιμετωπίζουν καθημερινά έντονο στρες λόγω των πιεστικών καταστάσεων που καλούνται να διαχειριστούν. Αυτό έχει πολλαπλές συνέπειες στην σωματική και ψυχική τους υγεία. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να είναι ενημερωμένοι για θέματα γύρω από το στρες και συναφείς καταστάσεις που μπορούν να τους επηρεάσουν. Η ψυχική ανθεκτικότητα μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» βοηθώντας στην καλύτερη προστασία από δύσκολες καταστάσεις και στην ανάκαμψη από αυτές. Ένας εργαζόμενος με υψηλά επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητας είναι πιο υγιής, λειτουργικός και αποτελεσματικός τόσο για τον ίδιο όσο και για το περιβάλλον στο οποίο συμμετέχει.

 1. Τι είναι το stress και η ψυχική ανθεκτικότητα και γιατί με αφορούν;
 2. Πώς μπορεί να επιδράσει το stress στη ζωή μου (σε όλα τα επίπεδα) και τι όφελος θα έχω από την ενίσχυση της ψυχικής μου ανθεκτικότητας;
 3. Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, φοβίες και κρίσεις πανικού – πώς να τα αντιμετωπίσω;
 4. Πώς μπορώ να ζητήσω βοήθεια και γιατί είναι καλό να το κάνω;
 5. Πρακτικές μέθοδοι διαχείρισης του stress και ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας
 6. Γενικές οδηγίες και μέθοδοι και ειδικές για χρήση τη στιγμή της κρίσης – Πώς να φτιάξω την προσωπική μου «εργαλειοθήκη» χρήσιμων τεχνικών

Εισηγήτρια: Ερατώ-Μαρία Ιωαννίδου


Αντιμετώπιση ψυχικά πασχόντων στο πεδίο:

Δεν είναι λίγες οι φορές που το προσωπικό ασφαλείας καλείται να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπου πρωταγωνιστούν άνθρωποι που φαίνεται να παρουσιάζουν σημάδια ψυχοπαθολογίας. Ο χειρισμός τέτοιων περιστατικών γίνεται ιδιαίτερα δύσκολος εξαιτίας της μη αναμενόμενης και δύσκολα προβλέψιμης συμπεριφοράς τους. Οι πρακτικές που ακολουθούν την «κοινή λογική» είναι πιθανόν να αποβούν επικίνδυνες στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Αν όμως κανείς έχει γνώσεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα, είναι πιθανότερο να μπορέσει να οδηγήσει το συμβάν σε μια πιο ομαλή κατάληξη διατηρώντας παράλληλα την ψυχραιμία του αλλά και την ασφάλεια τόσο τη δική του όσο και των γύρω του.

 1. Τι είναι οι ψυχικές διαταραχές και ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες;
 2. Πώς να τις αναγνωρίσω και τι πρέπει να ξέρω για αυτές;
 3. Το μοντέλο “Διερεύνηση-Αναγνώριση-Διαχείριση” και πώς λειτουργεί στην πράξη
 4. Do’s and dont’s στην αντιμετώπιση ψυχικά πασχόντων στο πεδίο – Πώς να αποφύγω την κλιμάκωση;
 5. Πώς να οδηγήσω ένα συμβάν σε ομαλή έκβαση;
 6. Αποφόρτιση – debriefing – Πώς να μην το «κουβαλάω» μαζί μου;

Εισηγήτριες: Ερατώ-Μαρία Ιωαννίδου & Εύη Καλούτσου


Stalking και φύλαξη προσώπων:

Οι άνθρωποι που δουλεύουν στο χώρο της ασφάλειας οφείλουν να είναι ενήμεροι για ποινικά αδικήματα με τα οποία ίσως έρθουν αντιμέτωποι κατά την καθημερινή τους εργασία. H ενημέρωση αυτή είναι απαραίτητη στην αναγνώριση και άρα αντιμετώπιση δυσμενών καταστάσεων. Σε αντίθεση με άλλα πολύ γνωστά ποινικά αδικήματα, το stalking αποτελεί μία νέα προσθήκη στον ποινικό κώδικα και ορίζεται ως η ανεπιθύμητη, επαναλαμβανόμενη, εμμονική συμπεριφορά που προκαλεί άγχος ή/και φόβο για άσκηση βίας στο θύμα. Tο προσωπικό ασφαλείας οφείλει να παρατηρεί και να αναγνωρίζει τέτοιες συμπεριφορές καθώς πολλές φορές δεν αφορούν μόνο τα πρόσωπα τα οποία έχει κληθεί να φυλάσσει αλλά και πρόσωπα που τυγχάνει να εργάζονται στο περιβάλλον που καλείται να φυλάξει ή ακόμη και τους ίδιους (πχ προσωπικό χρηματοαποστολών). Επιπλέον το συγκεκριμένο έγκλημα έχει πολλές φορές έντονη κλιμάκωση που μπορεί να φτάσει ακόμη και στη δολοφονία, συνεπώς η αναγνώριση και η άμεση αντιμετώπιση από το προσωπικό ασφαλείας είναι αναγκαία.

 1. Κατανόηση του stalking και του νομικού πλαισίου στην Ελλάδα
 2. Γιατί πρέπει να ξέρω ως προσωπικό ασφαλείας τι είναι stalking
 3. Συμπεριφορές stalking
 4. Θυματολογία και θύτες
 5. Κατηγορίες stalkers
 6. Σχέση stalking με άλλα εγκλήματα
 7. Πώς να δράσω αν υποπέσει στην αντίληψή μου τέτοια συμπεριφορά

Εισηγήτρια:  Εύη Καλούτσου