Η πιο σημαντική αλλαγή, είναι στον τρόπο με τον οποίο πλέον προσεγγίζεται ο κλάδος της ηλεκτρονικής ασφάλειας από όσους υλοποιούν αντίστοιχα έργα όπως και από τους πελάτες.

1

Ο όρος που κρύβεται πίσω από αυτήν την αλλαγή είναι η ενοποίηση των συστημάτων ή αλλιώς Integration, όπως είναι διεθνώς αναγνωρισμένη η συγκεκριμένη τάση. Μπορεί μέχρι σήμερα, να συνηθίζαμε χάριν συντομίας να χρησιμοποιούμε τον γενικό χαρακτηρισμό συστήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας προκειμένου να εντάξουμε σε αυτήν την κατηγορία τα συστήματα επιτήρησης ή CCTV, συναγερμού και ελέγχου πρόσβασης, αλλά η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα αυτές οι τρεις υποκατηγορίες αποτελούσαν τρεις διαφορετικές και εντελώς αυτόνομες εφαρμογές. Το κλασσικό σύστημα CCTV επιτηρούσε οπτικά μέσω video τους χώρους, είτε προληπτικά για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων, είτε μετά από ένα συμβάν προκειμένου να γίνει η απαραίτητη διευρεύνηση συμβάντων. Το συμβατικό σύστημα access control, χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τον έλεγχο πρόσβασης σε διασφαλισμένους χώρους και το σύστημα συναγερμού ή αποτροπής εισβολών, παρήχε ειδοποιήσεις όταν εντοπίζονταν κάποια παραβίαση σε συγκεκριμένους χώρους. Θα μπορούσαμε φυσικά να εντάξουμε και τα συστήματα πυρανίχνευσης σε αυτήν τη γενικότερη κατηγορία των ανεξάρτητων τομέων συστημάτων, των οποίων ο ρόλος ήταν και είναι ο έγκαιρος εντοπισμός μιας πιθανής εστίας πυρκαγιάς. Οπότε, η λειτουργία αυτών των συστημάτων ήταν εντελώς ξεκάθαρη και απολύτως διακριτή μέχρι σήμερα.

Όλα αυτά μέχρι φυσικά να κάνει την εμφάνιση της η τεχνολογία IP. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μεταφορά τεχνολογίας από τον ψηφιακό χώρο του IT, που όμως ανέτρεψε εντελώς τα δεδομένα σε ότι αφορά τον χώρο των συστημάτων ηλεκτρονικής ασφάλειας. Διότι με τη χρήση της IP τεχνολογίας, δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργηθούν συστήματα τα οποία να μπορούν να επικοινωνούν και το κυριότερο να αλληλεπιδρούν με άλλα συστήματα και να δημιουργείται τελικά μια ενιαία πλατφόρμα η οποία μπορεί να λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερες προληπτικές δυνατότητες.

Ας χρησιμοποιήσουμε πάλι το παράδειγμα του συστήματος επιτήρησης. Μια μεμονωμένη κάμερα δεν επιτηρεί πλέον απλώς έναν χώρο στατικά αλλά μπορεί να ανιχνεύσει μη φυσιολογικές κινήσεις, ύποπτες συμπεριφορές, ακόμα και να εντοπίσει πιθανούς φυσικούς κινδύνους όπως την ύπαρξη καπνού, μέσω έξυπνων λογισμικών που ονομάζουμε video analytics. Με τη σύνδεση του συστήματος επιτήρησης με άλλα συστήματα, μπορούν να ενεργοποιηθούν συναγερμοί, να κλείσουν αυτόματα πόρτες, να σταλούν email και SMS στους υπεύθυνους του χώρου. Αντίστροφα, με τη χρήση μιας ενοποιημένης πλατφόρμας μπορεί μόλις ενεργοποιηθεί ο συναγερμός σε έναν χώρο να στραφούν αυτόματα οι κάμερες CCTV σε αυτό το σημείο και να στείλουν ζωντανό βίντεο στους υπεύθυνους είτε αυτοί βρίσκονται μέσα στην εγκατάσταση είτε απομακρυσμένα (μέσω των κινητών τηλεφώνων ή των tablets).

 

Εξ αποστάσεως..

Η δυνατότητα απομακρυσμένης ειδοποίησης των χρηστών αποτελεί μια ακόμα σημαντικότατη εξέλιξη που επέφερε η χρήση της IP τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την ενοποίηση των συστημάτων και την εμφάνιση των έξυπνων φορητών συσκευών. Πλέον τα συστήματα όχι μόνο αλληλεπιδρούν, αλλά μπορούν να στείλουν πλήθος πληροφοριών από τον τόπο του συμβάντος στους ενδιαφερόμενους όπου και αν βρίσκονται αυτοί. Ακόμα και παλιότερα, υπήρχε η δυνατότητα αποστολής ενός απλού SMS από το σύστημα συναγερμού ή πυρανίχνευσης στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη προκειμένου να τον ενημερώσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό που έχει διαφοροποιηθεί όμως, είναι ότι πλέον δεν στέλνεται ένα απλό μήνυμα αλλά μέσω της αλληλεπίδρασης των συστημάτων είναι εφικτή η αποστολή εικόνας και ήχου από το σημείο του συμβάντος. Δηλαδή, όταν ο συναγερμός εντοπίσει κάποια ύποπτη κίνηση μπορεί μέσω των καμερών του συστήματος επιτήρησης να στείλει εικόνα στη συσκευή του χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται το video verification το οποίο αποτελεί σήμερα την πιο αποτελεσματική λύση στο θέμα των λανθασμένων συναγερμών. Στην εποχή του IP λοιπόν η απόσταση δεν αποτελεί πρόβλημα για την έγκαιρη μετάδοση της πληροφορίας.

 

Κτιριακός έλεγχος

Μέχρι τώρα εστιάσαμε κυρίως στις δυνατότητες που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Όμως παράλληλα εμφανίζονται και άλλες δυνατότητες που σχετίζονται με τον ολοκληρωτικό έλεγχο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των σύγχρονων κτιριακών συγκροτημάτων. Η ενοποίηση αυτών των συστημάτων με τα κεντρικά συστήματα ελέγχου των κτιρίων (BMS- Building Management Systems) δίνει πλέον στους χρήστες την δυνατότητα πληθώρας δυνατοτήτων που έχουν να κάνουν τόσο με την ασφάλεια των κτιρίων όσο και με την ενεργειακή εξοικονόμηση. Παραδείγματος χάρη, οι αισθητήρες των συστημάτων συναγερμού μπορούν να χρησιμοποιούνται και για την ενεργοποίηση του φωτισμού ή των συστημάτων κλιματισμού. Όταν διαπιστώνουν κίνηση στο χώρο τότε θα δίνουν στο σύστημα ελέγχου του κτιρίου την κατάλληλη πληροφορία ώστε να ενεργοποιήσει τα ανάλογα συστήματα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την πληροφορία που θα αντλείται από τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης. Όταν ζητείται πρόσβαση σε κάποιον χώρο τότε αυτόματα θα ενεργοποιούνται και τα αντίστοιχα κτιριακά συστήματα (κλιματισμός, εξαερισμός, φωτισμός)